Sulos nauda organizmui

Antradienis, 23 Kovas 2021

Prasidėjęs pavasaris po truputį atneša ir šiltesnius orus. O su jais prasideda ir sulos sezonas. Sulos tekėjimo pradžia priklauso ir nuo saulės ir šilumos, kurią gauna medis.

Tad bene pirmieji sulą pradeda duoti klevai, o po jų  ateita ir beržų metas. Tinkama gėrimui sula pradeda bėgti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4-5 laipsnių celsijaus.

Sula puikiai malšina troškulį, bei yra labai naudinga sveikatai, ypač po žiemos, kuomet organizmui trūksta vitaminų. Tiek klevų, tiek beržų suloje yra nemažai naudingų medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis, manganas,  natris, cinkas bei kitų.

Pažymėtina, kad klevų suloje yra ir didesnis kiekis fruktozės, tad ji yra saldesnė nei beržų. Tad reikėtų nepersistengti su sulos kiekiu, kaip ir su bet kuriuo kitu gėrimu ar maistu.

Kaip rinkti sulą

Norintiems patiems prisirinkti sulos, reikėtų pasrinkti sveiką medžio kamieną, ne mažesnį nei 20 centimentų skersmens, atokiau nuo intensyvių gatvių. Beržo ar klevo šiaurinėje kamieno pusėje, ne aukščiau nei 1 metro aukštyje reikėtų pragręžti nedidilę, iki 2 cm pločio skylutę bei į ją įstatyti latakėlį, kuria bėgtų sula. Sulą geriausia leisti į stiklinį indą. Skylutės gylis neturėtų būti didesnis nei 4 cm.

Baigus rinkti sulą labai svarbu skylutę užkimšti  medžio kamščiu ar šakele, užtepti sodo tepalu ar derva, kad neatsirastų puvinys ar pats medis nepradėtų džiūti.

Nedarant medžiams žalos iš vieno beržo saikingai sulą galima leisti net 10 metų, tačiau rekomenduojama daryti ir pertraukas. Per sezoną iš beržo  galima surinki iki 100 litrų sulos. Iš klevų sulos išgaunama mažiau.

Sula – energijos šaltinis

Prisirinkus sulos šaldytuve ją šviežią galima laikyti ne ilgiau 2-3 dienų, kad iš naudingo gėrimo ji nevirstų nuodais. Tad geriau sulos prisileisti tik tiek, kiek suvartosite per pora dienų.

Jei visgi jos turite daugiau, galima sulą raginti arba užšaldyti. Šaldiklyje nepakitusią sulą galima išlaikyti net dvejus metus, tad tai vienas iš būdų sula mėgautis ne tik pavasarį, bet ir kitais metų laikais.

Beržų sulą patariama gerti 3-4 kartus per dieną, po stiklinę. Ją galima vartoti ir vietoj vandens., geriausia likus 30 minučių iki valgio. Taip pat sula galima užplikyti arbatą ar net virti kompotą ar košę.

Sula yra universalus gėrimas, kuris praktiškai neturi medžiagų, kurios galėtų dirginti organizmą. Ji žmogaus organizmą veikia raminančiai.

Beržų suloje yra fitoncidų, kurie didina organizmo atsparumą virusinėms ligoms, padeda kovojant su uždegimais.

Manoma, kad sula iš organizmo šalina toksinus, gerina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, padeda atgauti jėgas. Taip pat ji gali padėti sumažinti kraujospūdį, padeda sergant lėtinėmis peršalino ligomis. Rekomenduojama beržų sulą gerti jei vargina virškinamojo trakto ligos.

Jūratė Kulberkienė, sveikos gyvensenos puoselėtoja